nedelja, 17. oktober 2010

Madrid

Po petih letih zadnjega skupnega potovanja sva se s prijateljico T. odpravili na potovanje po južni Španiji in južni Portugalski. S T. sva prijateljici že od majhnega, bila so obdobja ko sva bili nerazdvojeni, bila pa so tudi obdobja, ko sva se umaknili druga od druge, a nikoli namerno (selitve, nove službe). Ves čas pa sva ohranili spontan odnos in nikoli se niso najina čustva do prijateljstva ohladila.

V Madridu sva preživeli dva dni in si od zgodnjega jutra do poznega večera ogledovali umetnostno zgodovinske muzeje. V srednji šoli je najin najljubši predmet bila Umetnostna zgodovina in Madrid te s svojo izbiro muzejskih zbirk res ne pušča ravnodušnega.
V muzeju sem si nadvse želela videti Velazquezova dela, saj so njegovi portreti bili glavna tema moje maturitetne izpitne naloge, a bolj kot Velazquez me je v živo očaral Hieronymus Bosch s triptihom Vrt naslad. Navdušena sem nad njegovo domišljijo, saj je že v času renesanse bil izjemno nadrealističen v svojih idejah, njegovi motivi pa so povsem v nasprotju s takratnim cerkvenim naukom. To ga še danes dela skrivnostnega, ure in ure bi lahko opazovala njegove stvaritve.

Utrujeni od pohajkovanj sva si oddih privoščili v enem izmed večjih madridskih parkov, temperature so bile izjemno prijetne, saj smo hodili v japonkah in kratkih rokavih, medtem ko je v Sloveniji ves čas bilo deževno.
Madrid je vsekakor mesto utripa in nenehnega dogajanja, ob večerih ulice zaživijo v vsej barvitosti in trušč ne pojenja vse do zgodnjih jutranjih ur.

                                                                                                            plaza Mayor
                                                                                                          utrip podnevi
                                                                                                               Kandinsky
                                                                                                               utrip noči
                                                                                                                    park

Ni komentarjev: