nedelja, 17. oktober 2010

Toledo

Španija ima slabe železniške povezave, saj je mreža centralizirana in vozi le nekaj hitrih vlakov v določena mesta. K sreči vozi hitri vlak do Toleda, srednjeveškega mesta, ki je znan po izdelovanju marcipana in mestu, kjer je ustvarjal slikar El Greco.
T. ni bila najbolj razpoložena, brez pravega razloga je bila slabe volje. Pustila sem jo na miru, upajoč, da je le muhasto vreme krivo za njena nihanja.
Ogledali sva si El Grecovo najbolj znano delo Pokop grofa Orgaza, ki jo hranijo v cerkvi sv. Tomaža, vojaški muzej Alcatraz, kjer se je trlo španskih obiskovalcev, ki so s svojo glasnostjo motili mir, potreben za vživljanje v muzejske eksponate, nakupili pa sva tudi nekaj marcipanovih dobrot, ročno izdelanih v bližnjem samostanu.

Moje pretekle izkušnje s Španci so tudi tokrat potrdile domneve kako so vase zagledani. Od mojega zadnjega obiska Španije pred petimi leti se stvari niso bistveno spremenile. Še vedno ne znajo tujih jezikov in angleščina jim je kot bi rekli "španska vas". Tudi na info točkah nihče ne govori angleško. Ne razumem kako so na takšnih uradih lahko zaposleni tako nerazgledani ljudje. So pravo nasprotje prijaznih Portugalcev. Z največjim veseljem ovržem stereotip o Špancih kot družabih, temperamentnih, kajti izkušnje vse bolj govorijo v prid Portugalcem.


                                                                                                               vojaški muzej
                                                                                                            stolnica
                                           samostan v ozadju

 
                                                                          razgled na mesto

Ni komentarjev: