petek, 16. december 2011

Petelin

Živim v blokovskem naselju, a kljub temu me velikokrat prebudi petelinovo kikirikanje. To se mi zdi ljubko, kajti navda me občutek, da tudi v blokovskem naselju, le čez cesto, lahko takoj pobegnemo v gozd ali na kmetijo ali na travnik.

Všeč mi je simbolika petelina, ki s svojim kikirikanjem oznanja prihod jutra, sončni vzhod in odganja duhove noči. V mitologiji velja za vročekrvnega ljubimca in ga povezujemo z ljubezenskim poželenjem ter plodnostjo. V antiki je boga Aresa proti jutru s svojim petjem opozarjal naj se poslovi od ljubimke Afrodite, če noče, da ga zaloti njen mož Hefajst. Ta motiv je preživel tudi danes in mnogokrat ga najdemo v ljudskem pesništvu.


V krščanstvu petelinov klic primerjamo s pozivom k prvi molitvi, zato ga velikokrat najdemo na cerkvenih zvonovih. Prav tako ga povezujemo s simbolom razumnosti, skrbnosti, saj budno pazi svoje kokoši, išče hrano in z glasnimi klici kliče svojo jato, ko jo najde. Zaradi tega ga primerjamo z delom pridigarjev in duhovnikov, ki v svetih spisih iščejo hrano za duše vernikov.

V svojem domu z izjemo občasnega jutranjega kikirikanja posedujem le en primerek z motivom petelina - modne uhančke - morda bom sedaj, ko poznam njegov pomen bolj pozorna ob kupovanju kakšnih ličnih kosov.


Ni komentarjev: